Herfst ... naar buiten!

Dat is niet moeilijk. Dat is niet lastig. Dat is niet saai of gevaarlijk. Dat is vooral leuk, spannend, leerzaam en uitdagend.


Maandagmiddag 8 oktober zijn de leerlingen van groep 3 en 4 van de Woudmees in Elst (Ut) naar het bos gegaan. Juf Wilma had Sandra van in2nature gevraagd mee te gaan naar buiten. Het zonnetje scheen en alle kinderen hadden een plastic tas meegenomen om hun natuurschatten in te verzamelen. De opdracht was te zoeken naar iets levends en iets doods, poot sporen, iets wat ruikt en iets wat prikt. Daarnaast, om mee te nemen naar school, 5 verschillende bladeren en 5 verschillende vruchten.


Wat hebben de kinderen genoten en wat hebben de kinderen ook hun best gedaan met (onder)zoeken. Dit hebben we onder andere allemaal gevonden:
- sporen van een paard,
- heel veel mestkevers,
- heel veel paddestoelen (roze, paars, rood, licht bruin, donkerbruin) onder andere rode kool zwammetjes, zwavelkopjes, een kastanje boleet, een vliegenzwam, aardappelbovisten en de kleine parasolzwam,
- al enige gekleurde blaadjes van verschillende bomen (in ieder geval eik, beuk en berk)
- onrijpe bramen en nog enkele bosbessen,
- prikkende bramentakjes en kastanje bolsters
- hele mooie (en vooral ook zware) stenen,
- een groot mierennest van de grote rode bosmier.
- een verlaten haviksnest
- een hele mooie klimboom (tamme kastanje)


Van de gevonden schatten hebben we in het bos nog natuurschilderijtjes gemaakt.



Via een Paardekastanje zijn we weer terug naar school gerend. Net op tijd. Uiteindelijk wilden de meeste kinderen hun natuurschatten niet inleveren, maar meenemen naar huis. Dat mocht gelukkig ook. Voor de herfsthoek in de klas hadden we nog genoeg mooie dingen meegenomen.



Al met al was een groot succes. De bomen beginnen met kleuren, maar zijn nog lang niet op het hoogtepunt. Dat is pas over 3/4 weken. Dus ... volgende maand weer?

Voor meer foto's klik hier