Actieve GPS zwerf- en beleeftocht!

In opdracht van gemeente Rotterdam hebben wij GPS tochten ontwikkeld voor kinderen van groep 7 / 8 bij de beide buitenhuizen in Leersum en Baarn. Moderne middelen als GPS trekt enorm bij kinderen en sluit aan bij hun belevingswereld van multimedia en apparaten. Deze aantrekkingskracht hebben we ingezet om kinderen te leren 'zwerven'. Geen vaststaande route zoals de oude speurtochten maar een interactieve tocht waarbij de kinderen hun eigen route bepalen door de prachtige bossen en langs allerlei spannende locaties ('waypoints'). Inmiddels zijn de eerst pilots in Leersum uitgevoerd en mochten we enorm enthousiaste kinderen en leraren verwelkomen.


Groepjes kinderen krijgen een GPS en gaan aan de slag. We hebben veel rondgekeken en gekozen voor goede maar eenvoudige GPS'en die intuïtief makkelijk te bedienen zijn, de Garmin oregon 200. Deze zijn schokproof, behoorlijk waterdicht en, door het gebruik van een touchscreen, eenvoudig in bediening. We merken dat kinderen, na een kleine basisuitleg over wat een GPS precies is, al heel snel door hebben hoe ze de GPS in het veld kunnen gebruiken. Het leren omgaan met de GPS is ook onderdeel van de tocht. Fout lopen kan niet...

Elk groepje krijgt een aantal locaties toegewezen en ze mogen zelf bepalen in welke volgorde ze deze opzoeken. De GPS geeft alleen de hemelsbreed richting aan en leert ze inzicht te krijgen in het zoek van de weg en zoeken naar de kortste route. Op de locaties zelf gaan ze aan de slag met allerlei beleefopdrachten, van rennen tot het voelen van bomen, van klimmen tot het zoeken van takken en van tekenen tot het leren werken met kompasrichtingen. Geen kennis maar beleven en ervaren gebruikmakend van de interesse van de kinderen.



Daar komen ze terug, de koude van de Utrechtse Heuvelrug trotserend. "het was gaaf joh! Mees? Gaan we dit ook een keer op school doen?"